SCHWELHALLE, BALINGEN

The Carbonisation Hall

The Schwelhalle (carbonisation hall) located in the Frommern district of the German town of Balingen looks back on a long history. The hall was originally built to serve as a site where slate was carbonised in ovens to derive oil. Alongside fuel, heating oil, bitumen, paraffin, synthetic resin, paints and lacquers were produced here until 1949. After that time, the hall served as a production or storage hall for various companies.

In 2017, the advertising agency Atelier Türke, based in the Weilstetten district of Balingen, breathed new life into this old brick building. A striking glass cube constructed in the centre of the hall serves as a location for company events, workshops and similar. The hall has an floor space of 1,065 m² and a 17 m ceiling; the glass cube has a floor space of 208 m² and a height of 3.60 m. The black RIDI LINIA LED lighting system is the perfect match for the lacquered-black supports of the glass cube. Its pared-down, sleek design complements the cube’s minimalist architecture and makes it easy to gaze out into the hall from within. A diffuser made of PMMA with a satin finish serves as an optical controller, providing diffuse light distribution with a slight indirect component. Since they are equipped with RIDI Smart Control and a Tunable White function, the luminaires can be controlled via tablet: Users can easily carry out smooth dimming and control the colour temperature (within a range of 2700 to 6500 Kelvin) through an app.

Products Used

VLG-FS

LINIA Projects

Cement Factory

Cement Factory

LINIA with its IP rating was chosen for this inhospitable Belgian cement factory.
Mediterranean market hall, Krefeld

Mediterranean market hall, Krefeld

Encompassing a total area of 11,500 square meters, the new Real Market Hall in Krefeld which opened at the end of ...
University of Bath

University of Bath

Bath University have a long standing reputation for using good quality energy efficient lighting throughout their campus and were early adopters on the LED revolution.
UCA Epsom

UCA Epsom

Refurbishment of the photography and printroom at the University of Creative Arts Epsom
1

Pin It on Pinterest

Share This