Pippbrook House (Mole Valley District Council)

The refurbishment of the Pippbrook house offices for Mole Valley District Council took place over the period of a year. Throughout the project the building remained in use and the installation happened over approximately seven phases with staff being relocated into other sections of the building.

The existing building was lit by a combination of 400W high pressure sodium uplighter mounted on desks, a mix of floor standing uplighter brought in over the years by the council and some pendant fittings of unknown origin! The refurbishment meant a complete replacement of the ceiling throughout. A 500×500 tile was chosen by the Architects and so we produced a special version of the Arkitk-PSi to fit.

Throughout the space there are light wells – we supplied square and octagonal U-Line based constructions to fit around the perimeter of these , suspended just below the ceiling line. In addition there are two areas with large octagonal pitched ceilings, and again we supplied U-Line based systems to match the proportions of the space. The largest of which had an octogon with 4.5m long sides. In each case the U-Line constructions were made from completely standard parts. The result is that light does not flow right into the corners of the shapes, but the budget did not support the additional cost that a bespoke mitred product would have required.

In the council chambers a single 8m diameter H-Profil system was used combining 21 x adjustable wide angle downlights and 12 uplight units. DALI control allowed us to customise the lighting scenes to their requirements. The whole building is controlled by a 24 circuit Control 3 system combining DALI multi sensors in the ceilings and also integrated into the U-Line constructions. Scene setting in meeting rooms and council chambers from scene plates and integration over TCP/IP with the AV systems.

 

Recent Spectral Projects

Cardiff University

Ludwig Erhard Zentrum

Kings College, London. Department of Music

1 FA (Finsbury Avenue) – Category B Fitout

Chivas Brothers HQ, Glasgow

Products Used

H80-Profil

H80-Profil

The H80 profile consists of two mirrored T-profile aluminium extrusions, which are joined by special connectors to form an extremely stable H construct.
ARKTIK

ARKTIK

A premium backlit LED modular recessed luminaire with a cool polar white diffuser
U-LINE

U-LINE

An extremely flexible light channel for use as a single luminaire or continuous system

RIDI Projects

Eagle House, London

Eagle House, London

An ambitious project carried out in Holborn district of London where the original 5 storey building was refurbished
Hackney Marshes Centre, London

Hackney Marshes Centre, London

The Hackney Marshes Centre is a contemporary building in London just a stone’s throw from the Olympic Park. Located
Pinewood School, Fleet, Hampshire

Pinewood School, Fleet, Hampshire

Pinewood School was the first of a phase of new school designs which featured energy efficient lighting as well as ...
Invicta Grammar School, Maidstone

Invicta Grammar School, Maidstone

The Izatt building was added to the school as a new purpose-built facility to provide new classrooms and a library.
1

Pin It on Pinterest

Share This