Leeds City Station

Image ©SYSTRA 2020

In early 2020, Leeds central railway station was finally completed and handed over to the end client. One of the big features of the project was the dynamic lighting system supplied to the main concourse area. This is one of the first tuneable circadian lighting systems supplied to a major public transportation space and was designed to work hand in hand with a highly transparent ceiling system to harvest daylight and save further energy.

The transparent canopy over the main concourse was part of £161m redevelopment of the station. The architectural design concept utilised ETFE to make maximum use of naturally occurring daylight and human centric circadian rhythm LED lighting designs that are designed to control the new lighting to simulate the colour and temperature of daylight, improving mood, alertness and productivity of both staff and passengers. The main acoustic feature beams that run across the station concourse were finished in a dramatic gold anodised like finish which is accentuated by the colour tones of the tuneable white light – and by the daylight at certain periods of the day. This adds drama and interest to the space. Meanwhile, lighting in toilets is programmed to dim to 20% when they are not occupied.

“Leeds was a fantastic project in which to be involved and we used lots of architectural concepts to brighten the concourse and reduce operational energy requirements. Such a large amount of daylight penetration has made the building very energy efficient, while thermal modelling has proved we can ventilate it naturally, despite all the potential for solar gain on hot sunny days.”

Commenting on the circadian lighting control, Mike added

“The technology behind the new lighting identifies with the human body’s need for rhythmic light patterns akin to the changing daily natural light cycles. In doing so, HCRL allows passengers to experience the same effect inside the station as that of the natural light patterns, resulting in the body clock remaining in sync and encouraging positive moods”

Mike Kimmitt

Lighting engineer , Systra

RIDI Group provided products mainly from their VENICE extruded linear ranges in tuneable white LED light that were integrated into various aspects of the ceiling system at high and low levels. Natural lines were created inside the concourse to encourage the ‘flow of traffic’ through the space, subliminally encouraging passengers to move in the direction of the gate line. The higher-level lines of light were integrated into the structural beams that continued through to the external canopies, where IP rated versions were supplied to maintain the visual aspect. At lower levels, lines of light were set into the plasterboard margins outside the retail outlets.

RIDI Group also provided their Control 3 Dali control system to meet all the control needs of the circadian lighting control. The system can set the parameters of the circadian rhythm for its specific location and therefore adjusts precisely to the daylight hours at any specific time and date in the year. This is a programmable feature of the Control 3 system. The system also met the demands of the energy control needs in the core areas as well as controlling the energy usage in the main space where daylight was heavily utilised.

Recent RIDI projects

The Granville

Leeds Station

LPW

LEONI Kabel GmbH, Roth

Space Woking

Gallery

Images ©SYSTRA 2020

Products Used

VENICE

VENICE

Continuous LED light channel in extruded aluminium for surface, pendant or recessed mounting
EDLR

EDLR

Range of LED downlights from 150mm to 400mm diameter with outputs from 1100 to 6000 lumens
Control3

Control3

Control3 is a comprehensive building wide DALI lighting control system.

RIDI Projects

Vineyard House

Vineyard House

The former “J Lyons bread bun factory” in London has been transformed into the headquarters of the Immediate Media ...
REIFF, Hechingen

REIFF, Hechingen

The trading company REIFF Reifen und Autotechnik, made up of the specialist trade, discount, e-commerce and ...
Hackney Marshes Centre, London

Hackney Marshes Centre, London

The Hackney Marshes Centre is a contemporary building in London just a stone’s throw from the Olympic Park. Located
Aurora, Finzel’s Reach

Aurora, Finzel’s Reach

RIDI Group supplied the lighting to this exciting new office development in Bristol, including a variety of ...
1

Pin It on Pinterest

Share This